På avstand
Egetinitiert prosjekt
2020
Serien “På avstand” består av seks portretter hvor tidsvitner forteller om hvordan tiltakene og koronapandemien påvirket deres hverdag, følelser og tanker. Hvordan er det å være ung og aldri få tilbake russetiden? Hva gjør det med pappa når han ikke får være med inn på fødestuen? Og hvordan er det å bli så dårlig av korona at du knapt får puste?
Serien “På avstand” er produsert av Hanna von Bergen og Silje Kilmork Vemøy i samarbeid med Filt Oslo ved Peter Daatland. Musikk av Bendik Hovik Kjeldsberg og Therese Aune. Lydmiks av Daniel Daatland. Serien er produsert med støtte fra Fritt Ord.
Arbeidet bestod av:
Konseptuvikling og idé
Etablere prosjektgruppe
Søknadsskriving, fremdriftsplan, prosjektbeskrivelse, budsjett
Researche og oppsøke intervjuobjekter
Intervjue
Klippe episodene
Koordinering med komponist
Podkast- og episodebeskrivelser
Podkastcover
Episodene
E1 Den isolerte: Ragnhild – Jeg er pesten
Koronasmittede Ragnhild Ås Harbo (29) har vært isolert i en 30 kvm leilighet på Grünerløkka i Oslo i 34 dager. Helt alene, uten balkong. Ragnhild kjenner på savnet av fysisk nærhet.
E2 Russen: Marte – Jeg får faen meg ikke rulla
Neste sommer finnes ikke når du er ung, og russetiden kommer aldri tilbake. Marte Camilla Aasen (18) jobbet og sparte i 3 år for å rulle ut av videregående med et pang. Russetiden ble noe helt annet enn forventet.
E3 De nybakte foreldrene: Morten og Linn – Å vente i bilen
Da Linn Charlott Punnerud Engelstad (33) skulle føde sitt andre barn, fikk ikke Morten (33) være med på fødselen på grunn av smittevernreglene. Linn lå i narkose med keisersnitt, og det tok tre dager før familien ble gjenforent. Hvordan er det for pappa å vente i bilen mens kona kjemper sitt livs kamp på fødeavdelingen?
E4 Den smittede: Charlotte – Å miste pusten
Charlotte Opheimshaug (35) er i sin beste alder uten noen underliggende sykdommer når hun bråvåkner og ikke får puste. Hun skjønner at hun har fått korona. Etter 46 dager i isolasjon med mannen og tvillingene setter hun pris på ting hun tidligere tok for gitt.
E5 Pensjonisten: Lillian – Vi skal alle dø
Lillian Heitmann (89) har hatt asiasyken, hongkongsyken og opplevd krigen. Hun synes smittetiltakene for å begrense koronapandemien er litt i overkant hysteriske og er selv ikke særlig bekymret over å være i risikogruppen.
E6 Anestesilegen: Morten – Å være et helt menneske
Anestesilegen Morten Pedersen (33) begynte i ny jobb på Ahus midt under koronapandemien. Han er vant med å håndtere liv og død på 26-timersvakter, men privat er han ikke like flink til å ta vare på seg selv. Under koronatiden begynner han plutselig å kjenne etter hva han trenger for å være “et helt menneske”.
Lyttertall fra podtoppen i uke 40, 2020 når podkasten ble publisert.
I overkant av 30 000 unike enheter og 400 000 nedlastet/strømmet per uke.
PODKASTPRIS FILT september 2020
Hver måned deler facebookgruppen (9.1 K medlemmer) ut en pris til den podkastepisoden som har satt aller sterkest spor i måneden som har gått. En skandinavisk jury nominerer, medlemmene stemmer fram en vinner.